Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Budapest napja

Budapest ünnepnapján – ismerd meg a főváros történetét!

Budapest megalakulását ünnepeljük minden év november 17-én. A főváros Buda, Pest és Óbuda egyesítéséből jött létre, melynek az ötletét először Széchenyi István vetette fel 1830-ban. A téma évtizedekkel később került ténylegesen napirendre: az egy éven át tartó egyesítési folyamat az 1873. november 17-ei díszközgyűlésen ért véget. Később ezt a napot a főváros ünnepnapjává tették.

 

Budapest, a világváros

Az egyesítést követően még inkább megnőtt az igény arra, hogy Budapest felvegye a versenyt Európa virágzó nagyvárosaival. Fejleszteni kellett az infrastruktúrát: vízvezeték- és csatornahálózat épült, és új járműtípusok jelentek meg a közlekedésben. Például az Andrássy út építésekor felvetődött, hogy szükség lenne vasútra is ezen a vonalon. A város vezetése azonban elvetette a lóvasút gondolatát. Ekkor jött az ötlet, hogy a vasút haladjon a föld alatt. Így épült meg 1896-ban Európa első földalatti vasútvonala, mely az M1-es metróként a mai napig szerves része a főváros közlekedésének.

 

Egy szippantás a történelemből

Ha kíváncsi vagy még több sztorira a földalatti múltjából, vagy szívesen megnéznéd, hogy néztek ki a vonalon közlekedő első kocsik, a Deák Ferenc téri aluljáróból nyíló Földalatti Vasúti Múzeum mindenképp megér egy látogatást. Már belépéskor egy furcsaságra figyel fel az ember, amikor a „Gizella tér” felirattal találkozik. Érdekesség, hogy a vasút átadásakor a Vörösmarty térnek még Gizella tér volt a neve. A múzeumban eredeti dokumentumokat is megtekinthetünk, például tervrajzokat, és a korabeli 20 filléres vonaljegyet is.

 

Ma pedig sokszor a fizikai jegyre sincs már szükség

A fővárosi napijegyeket, hetijegyeket és bérleteket már telefonunkon is megvásárolhatjuk. A Simple appban ez szuper egyszerű, hiszen mentett kártyáddal egy kattintással ki tudod fizetni a kiválasztott terméket. Elsőajtós felszálláskor a telefonod kameráját kell használnod, hiszen egy kihelyezett kód beolvasásával tudod érvényesíteni a mobiljegyet. Ha metróra szállsz fel, kódbeolvasás helyett használhatod a helymeghatározást is az adott megálló beazonosításához. Miután felmutattad a képernyőn megjelenő animációt a buszsofőrnek vagy a jegyellenőrző személyzetnek, fel is szállhatsz a járműre.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Források:

https://hirado.hu/kultura/cikk/2017/11/17/pentek-a-fovaros-unnepnapja-144-eve-egyesult-pest-buda-es-obuda#

https://www.bkv.hu/hu/a_bkv_tortenete/a_kezdetektol_1968ig

https://www.bkv.hu/hu/muzeumok/foldalatti_vasuti_muzeum_budapest

https://pestbuda.hu/cikk/20210623_a_millenniumi_foldalatti_vasutat_a_becsiek_is_irigyeltek_kiallitas_nyilt_a_kisfoldalattirol