Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Biztonságos közlekedés az autópályákon

A jogosítvány minimális autópályán szerzett tapasztalattal is megszerezhető, hisz inkább a parkolás és a városi szituációk élveznek előnyt az oktatás során. Bár a gyakorlatot ez nem helyettesíti, néhány írott és íratlan szabályra szeretnénk felhívni a figyelmet. Ajánljuk az írást gyakorlott sofőröknek is, hisz az emlékezet felfrissítése mindig segít abban, hogy jobbak legyünk.


Simple tipp: Tudtad, hogy ha a Simple alkalmazásban vásárolsz autópálya-matricát, a vásárlást követő 24 órán belül 10% kedvezménnyel köthetsz benne Gépjármű-asszisztencia biztosítást is?

Annak érdekében, hogy még nyugodtabb legyen az utazás, az applikációban Készülékbiztosítást is köthetsz mobilodra, képernyő-töréskár, vagy akár lopás esetére is.

Bármelyiket is választod, nyereményjátékunk sorsolásán mindenképpen részt veszel. 


Egyre erősödő szirénaszó a távolban – mit tegyek?

Fontos a folyamatos figyelem: ha csak akkor veszed észre a megkülönböztető jelzést használó járművet, amikor az épp mögéd érkezik, hirtelen nem biztos, hogy a legjobb döntést fogod meghozni. Ha viszont már a távolból meghallod a szirénaszót, és a visszapillantóból kifigyeled a jelzést adó jármű, valamint a közlekedés többi résztvevőjének mozgását, lesz időd alkalmazkodni a többiekhez, és így a szirénázó autónak is meg tudod adni az elsőbbséget – hogy mégis hogyan? Ha nincs nagy forgalom, elég csak a külső sávba lehúzódni. Ha sűrűbb a helyzet, és nem lehet egy teljes sávot szabadon hagyni, akkor a belső sávban haladva a sáv bal szélére, illetve a külső sávban a sáv jobb szélére kell húzódni, így biztosítva egy járható folyosót a szirénázó autó számára.

 

Nem a belső sáv tesz keménnyé

A belső sávban előzés céljából lehet haladni – amint az előzés megtörtént, újra a jobbra tartás szabályai érvényesek. A szabály az szabály, ez alól pedig nem jelent kitételt az se, ha végig közel a maximálisan megengedett sebességgel nyargalsz előre – mindig lesznek nálad gyorsabbak, és mivel nem a te feladatod bíráskodni a gyorshajtók felett, annyit tehetsz, hogy szabályosan, a külső sávban haladva elengeded őket.

Bizonyos körülmények között megengedett a folyamatos haladás a belső sávban. Ilyen például, amikor egyszerre több járművet szeretnél megelőzni: például egy összefüggő kamionsort. A gyorsabban haladókat ekkor se tarthatod fel, így amint ez fennállna inkább sorolj ki. Előfordulhat, hogy a különösen sűrű forgalom miatt nem tudsz kisorolni. Ezesetben is indokoltan maradhatsz a belső sávban.


Források:

https://schiller.hu/blog/erdekessegek/5-autopalya-szabaly

https://zala.katasztrofavedelem.hu/25939/hirek/224823/mi-a-helyes-viselkedes-megkulonbozteto-jelzessel-kozlekedo-jarmu-lattan

https://union.hu/blog/belso-sav-autopalya