Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Biciklizés esős időben vagy sötétben? Ezekre figyelj a biztonság érdekében

Biciklizés során kiemelten figyelnünk kell a saját és mások biztonságára, hiszen, ha nem tartjuk be bizonyos előírásokat, akár komoly sérülést is szenvedhetünk. A rossz idő és a korai sötétedés esetében ez különösen igaz. Ezért összegyűjtöttük mikre figyelj mindenképpen, ha még rossz időben is biciklire pattannál.

 

Látni és látszani

Természetesen nyáron vagy tavasszal is kötelező a lámpák használata, ám a sötétség és a gyakori köd vagy eső okozta rossz látási viszonyok miatt ebben az időben ez kiemelten fontos. Akár nappal is, ha esik vagy mindent beborít a köd mindenképpen használjunk világítást, hiszen így nem csak mi láthatunk jobban, de jobban is látszódunk, így az autósok is nagyobb eséllyel vesznek észre. Még többet segíthet a balesetek elkerülésében a láthatósági mellény használata vagy valamilyen élénk, neon színű biciklis ruházat választása, mint például a széldzseki vagy esőkabát. A legtöbb darab már fényvisszaverő csíkokkal is rendelkezik, így mindenképpen érdemes egy ilyet beszerezni.

 

Megfelelő öltözék

Ebben az időszakban nem csak az eső, de a hajnali vagy éjszakai hideg is nagy problémát jelenthetnek. Annak érdekében, hogy ne fenyegessen a kihűlés veszélye érdemes átgondoltan felöltözni. A réteges öltözék nagyon fontos, ugyanúgy biciklizéshez, mint ahogy túrázáshoz is. Érdemes több vékonyabb rétegből összeállítani az öltözéket, mint kevesebb vastag darabból, így elkerülhető, hogy kényelmetlen legyen vagy beleizzadjunk. Az esőruházat is kiemelt szerepet játszik, hiszen, ha elázunk, sokkal nagyobb a megfázás veszélye. A legtöbb kifejezetten biciklis esőkabát hosszított hátrésszel rendelkezik, ami előre dőlve is védi a derekat. Ha nem egy ilyen speciális verziót választunk, akkor is érdemes figyelni a hosszúságra, hogy védje a derekat és esetleg a combot is, de a mozgásban se akadályozzon. Mindemellett jó, ha kis helyen elfér így mindennap magunkkal vihetjük, még akkor is, ha induláskor nem csepereg. Végül egy biciklis kesztyű szintén szuper befektetés lehet, mivel nem csak a hidegtől és víztől nyújt védelmet, de hosszútávon a kormány sem dörzsöli ki a kezeinket.

 

Csúszós utak

A tavaszi vagy nyári záporoktól gyakran csúszóssá válhatnak az utak, a jégesőről nem is beszélve. Ilyenkor érdemes figyelembe venni, hogy a kerékpár fékje talán gyengébben fog, illetve a sebességedre is fokozottan kell figyelni, hisz könnyedén baleset lehet a vége. Jó, ha észben tartjuk, hogy nem csak a pocsolyákat érdemes kikerülni, ugyanis a sok kátyú is tartogathat kellemetlen meglepetést. Miután ezek a gödrök megtelnek vízzel, nem könnyű felmérni a mélységüket. Így könnyen előfordulhat, hogy egy ártatlannak tűnő úthiba miatt kifejezetten nagyot eshetünk. Habár egy bukósisak és a megfelelő védőfelszerelés megóvhat a sérülésektől, biztosan nem szívesen érkezünk meg munkába vagy egy találkozóra vizesen és sárosan.

 

Ahogy láthatjuk, a megfelelő óvintézkedésekkel rossz időben sem kell lemondanunk a kerékpáros közlekedésről, de a biztonságot mindenképpen fontos szem előtt tartani. Ebben pedig a Simple is segítségünkre lehet, az applikáción keresztül mindössze néhány perc alatt köthetünk hello Bringás biztosítást. Ezután nyugodtak lehetünk, hogy bármi történjen is, a legjobb kezekben vagyunk.

 

Simple tipp:

Jó hírünk van! Ha 2024. március 15. és április 15. között kötsz hello Bringás biztosítást, most 10% kedvezménnyel lehet a tiéd. Ha pedig minden készen áll, pattanj nyeregbe!


A kép illusztráció. A kép forrása a shutterstock.com

Forrás:

https://bringazas.hu/hirek/praktikak/hasznos-tanacsok-esos-idoben-valo-kerekparozashoz/

https://www.bringazzamunkaba.hu/nehez-feladni-a-biciklizest-mert-rosszabbra-fordult-az-ido-akkor-ne-tedd/

https://index.hu/kerekagy/2015/10/22/bringaval_a_sotetben_segitunk_hogy_ne_ussenek_el/