Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Bicikliszállítás autóval

Bicikliszállítás autóval

A bicikliszállítás módszerének a megválasztása elsősorban az autó adottságaitól függ, ugyanakkor az is szempont, hogy milyen gyakran fogjátok a rendszert használni, tehát mennyire tartjátok fontosnak a gyors és kényelmes felszerelést. Ha kíváncsi vagy a különböző megoldások előnyeire és hátrányaira, olvass tovább!

 

A bicikli, mint utastárs

A kerékpárok számára talán a legkényelmesebb, ha az autó belső terében utazhatnak. Való igaz, így megkímélhetjük őket a koszolódástól, és az autó légellenállását sem növeljük. Persze nem minden autó mérete teszi ezt lehetővé, de például egyterű járművek esetén nagyon hasznos, hogy speciális bicikliszállító síneket vásárolhatunk, melyeket a kivehető ülések helyén rögzíthetünk. Ugyanakkor arra figyelnünk kell, hogy az éles vagy olajos részekkel nehogy felsértsük, összekoszoljuk az utasteret – a legjobb, ha biciklizsákkal letakarjuk őket. Azt pedig mondani sem kell, hogy a megfelelő rögzítést alaposan ellenőrizni kell, nehogy út közben elmozduljanak és balesetet okozzanak.

Fontos szempont az is, hogy legalább az egyik kereket mindenképpen le kell szerelni az utazáshoz. Tehát, ha nem csak az oda- és visszaútról van szó, hanem a tartózkodási helyen is mozgolódni terveztek, a sok szerelés megspórolásáért érdemes lehet más megoldást választani.

 

Szállítás a tetőn

A tetőtartó előnye, hogy a biciklik nem vesznek el helyet sem az utasok, sem a csomagok elől. Viszont az országút porától ezesetben nem tudjuk megóvni őket, ráadásul a fent említett légellenállással is számolnunk kell, ami a fogyasztás megemelkedésében mutatkozik majd meg. A bicajok fel-le pakolása miatt egy magasabb autón nem annyira szerencsés ez a megoldás. Pozitívum viszont, hogy parkoláskor, tolatáskor a tetőre szerelt kerékpárok nem jelentenek különbséget. Azt viszont észben kell tartanunk, hogy parkolóházakba, alacsonyabb alagutakba így nem hajthatunk be, és a lelógó faágakkal is vigyázni kell.

 

A hátsó ajtóra vagy vonóhorogra szereljük?

Ha nincs vonóhorog az autón, a hátsó ajtón szállítás jó megoldás lehet, viszont arra figyelni kell, hogy a kerékpárok ne takarják el a lámpákat. Mindemellett alaposan át kell gondolni, hogy minden bekerült-e a csomagtérbe, hisz a bringák felszerelése után már nem lesz olyan könnyű hozzáférni ehhez a részhez. Vonóhorgot egyébként utólag is fel lehet szerelni – bár ez sokba kerül, gyakori használat mellett mégis lehet, hogy megéri, hisz a legkényelmesebben a vonóhorogra szerelt tartón szállítani a bicikliket: nem kell magasra emelni a bicajokat, és a tartót hátrabillentve a csomagtartóhoz is bármikor hozzáférhetünk.

 

Rápörögtél az indulásra?

Az izgatottság teljesen normális, viszont, ha már-már izgulsz az utazás miatt, van egy tippünk a számodra: megkötött Simple Gépjármű-asszisztencia biztosítással nyugodtabban vághatsz neki a kalandnak, hisz, ha váratlan helyzetbe kerülnél az utakon, egyből tudod majd, kihez fordulj segítségért. Ráadásul az autópálya-matricát is megvásárolhatod az appban, így két teendőt máris letudtál a mobilodon.

 


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Forrás: https://drivemagazine.ro/hu/bicikli-szallitas-autoval/particle-12
https://www.bmw.com/en/automotive-life/pack-car-properly.html