Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Balszerencsés esetek autós nyaralás során – mutatjuk, hogy előzd meg őket!

Nyáron előszeretettel vágunk bele autós kalandtúrákba akár a családdal, akár a baráti társasággal. Az alap, hogy csomagolunk egy kis enni- és innivalót az útra, a telefonon pedig beindítjuk a GPS-t – egy kiadós autós utazás ennél azonban sokkal több előkészületet igényel. 

Ajaj: nincs meg minden papír…

Nyilván nem indulnál el jogosítvány és forgalmi nélkül – az viszont kétségtelenül kellemetlen szituáció lenne, ha egy rendőri igazoltatás alkalmával derülne ki, hogy valamelyik iratod érvényessége pont a napokban járt le. Éppen ezért ajánlott még indulás előtt ellenőrizni, hogy minden stimmel-e a dátumokkal is.

Autód biztosítási zöldkártyája is mindenképp legyen nálad, ha külföldre mentek – bár az EU tagországaiban a rendszámok kék csíkja arra enged következtetni, hogy kötelezettséged van a felelősségbiztosítás megkötésére, a zöld kártya felmutatása jelentősen felgyorsíthatja az ügyintézést, mondjuk egy koccanás esetén. Ennek a papírnak a megigénylése egyébként díjmentes mindenkinek, aki rendelkezik a megfelelő kötelező biztosítással.

Az EU-n kívül vannak olyan európai országok, ahol zöldkártya nélkül át se lépheted a határt, illetve olyan országok is, ahova az itthoni kgfb nem érvényes, így az ott tartózkodás idejére meg kell kötni külön a helyi felelősségbiztosítást is. Indulás előtt mindenképpen olvass utána ezeknek a szabályozásoknak, hogy ne a határon érjen meglepetés.

Na ne: az autó csak úgy feladta!

Mielőtt még útnak indulnátok, mindenképp kanyarodj el az autószerelődhöz egy általános állapotfelmérésre: ajánlott leellenőrizni a fék és a motor állapotát, az olajszintet és a guminyomást, valamint kitisztítani a klímaberendezést, és feltölteni hűtővíz-, illetve az ablakmosótartályt.

Sokat számít, ha előzetesen mindent megtettél az autó karbantartását illetően, biztosra azonban csak akkor mehetsz, ha gépjárműasszisztencia biztosítást is kötsz a kocsira. Útközben ugyanis belefuthattok egy defektbe, továbbá egy lemerült akkumulátor és egy kiégett izzó is kellemetlenséget okozhat.

Probléma esetén a biztosítót éjjel-nappal hívhatjátok, számíthattok a helyszíni segítségnyújtásra, komolyabb műszaki meghibásodás esetén pedig szervizbe szállítják az autótokat. Biztosítási csomagtól függően az utasok ideiglenes szállásának, vagy tovább-, illetve hazautazásának a költségeit is állhatja a biztosító.

Simple tipp: intézd autós ügyeidet egy helyen, a Simple alkalmazásban! Gépjármű-asszisztencia biztosításodat már az alkalmazásban is megkötheted, sőt, ha ezt megelőzően autópálya-matricádat is az appban vásároltad, a biztosítás árából 10% kedvezményt kapsz. Részletekért kattints ide.

Jaj ne, összeütköztünk!

Egy hosszú út nem csak az autót, de a sofőrjét is megterheli – nagyon fontos, hogy tartsatok pihenőket útközben, ha pedig már nagyon fáradtnak érzed magad, semmiképp se ülj vissza a volán mögé, inkább keressetek egy szállást az éjszakára.

Ha összeütköztök, baleseteztek, hívj rendőrt! Amennyiben külföldön vagytok, és nincs meg a helyi rendőrség telefonszáma, az EU-s tagállamokban a 112-es segélyhívószámot nyugodtan tárcsázhatod. Az ilyen esetekre egyébként jó, ha van a kocsiban egy európai baleseti bejelentő nyomtatvány. Ezt ingyenesen beszerezheted a biztosítók fiókhálózatából. Mivel van saját bejelentőd, elkerülheted, hogy egy általad ismeretlen nyelven írt nyomtatványt dugjanak az orrod alá, amin ki tudja, mibe egyezel bele az aláírásoddal.

TÖLTSD LE A SIMPLE ALKALMAZÁST MOST:

 Simple fiókodat létrehozhatod itt és most is:

SIMPLE FIÓK LÉTREHOZÁSA