Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Az egynapos e-matrica kiválthatja a „heti” autópálya-matricákat

A Simple alkalmazást fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil augusztusban felmérést végzett autós felhasználói körében az e-matrica rendszerben jövőre várható változásokról. A cég a felmérésben arra volt kíváncsi, hogyan reagálnak majd a felhasználók az EU-s szabályozás miatt újonnan bevezetendő egynapos e-matricákra.

Már az idei év is nagy változást hozott az autópálya-matricák értékesítésében

A Simple alkalmazás az egyik legnépszerűbb, autópálya-matrica vásárlásra használt alkalmazás, amellyel a tavalyi évben közel egymillió e-matricát vásároltak a magyarországi autópályákra a felhasználók.

Az idei évben történt e-matrica díjemelkedések átrendezték a matricatípusok közti felhasználói preferenciákat, ennek legnagyobb vesztese – az alkalmazás felhasználói között – a havi országos e-matrica lett: a Simple vásárlói körében 40-50%-os visszaesést könyvelhetett el ez a típus, miközben az éves országos matricák népszerűsége 50%-kal megnőtt.

A legnépszerűbbek továbbra is a „heti” (10 napos) e-matricák, melyek népszerűségét kevésbé befolyásolta az áremelés, és sokan váltottak az éves megyei matricákra is, amelynek Simple appon belüli értékesítése 18 %-kal növekedett idén az előző év azonos időszakához képest.

Az online kérdőívet közel hatezren töltötték ki, melyből kiderült, hogy a válaszadók 82%-a vásárolna az „egynapos” e-matricából – amelynek részleteiről egyelőre nem közölt részleteket sem az autópályákat üzemeltető koncesszor, sem az illetékes minisztérium.

Az egynapos e-matrica és a Simple-felhasználók:

 • 82% tartja jó ötletnek az egynapos e-matrica bevezetését,
  • 15 százaléknyian viszont úgy vélik, hogy inkább hétvégi, vagy többnapos e-matrica bevezetésére lenne szükség.
 • A megkérdezettek 60%-a 1000 forintos, 33%-a 2000 forintos árat tartana elfogadhatónak.
 • A válaszadók 42%-nál az egynapos matrica kiválthatná a jelenlegi heti (avagy 10 napos) e-matricát,
  • 30% szerint jól kiegészíti majd a jelenlegi matricakínálatot, negyedük a matrica árától teszi függővé.
 • 28% szerint az új díjtermék „biztosan drága lesz”.
 • Kétharmaduk a vásárlástól számított 24 órában határozná meg az egynapos e-matrica érvényességét, 27%-uk a vásárlás napját és a rákövetkező napot adná meg érvényességi időként.
 • A megkérdezettek 75%-a nyilatkozott úgy, hogy időnként (52%), illetve gyakran (23%) tesz olyan rövid, egynapos kiruccanásokat, melyekhez autópályát vesz igénybe.
 • A válaszadók 38%-a jelenleg éves megyei, 7%-a pedig éves országos matricával rója a magyar autópályákat, 48%-uk pedig általában heti matricát vásárol.
 • 55%-nak egynél több járműve van családon belül, ezek döntő többségben saját tulajdonú járművek.
 • 30%-uk él Budapesten, 50% egyéb kis- vagy nagyvárosban, kétharmaduk férfi,
 • Egyharmaduk 300 ezer forintnál kevesebbet keres havonta.

A kérdőívet anonim módon lehetett kitölteni a Simple hírlevéllistájára kiküldött hírlevélen keresztül 2023. augusztusában, a felmérés mintája nem reprezentatív.

E-matrica kérdőív Simple

egynapos e-matrica Simple app

egynapos e-matrica kérdőív