Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Autóval külföldre? Ezekre figyelj, ha elindulsz

Több dologra is fel kell készülnöd, ha utazásodat stresszmentesen töltenéd, ezért összegyűjtöttük, azokat a fontos dolgokat, amikről gondoskodnod kell külföldi utad során.

Műszaki problémák bármikor, bárkivel előfordulhatnak

Nem szükséges feltétlenül autószerelőnek lennünk, ahhoz, hogy felismerjük azt a tényt, miszerint, a járművekre folyamatos kockázati tényezőként leselkedik egy esetleges meghibásodás, egy hirtelen bekövetkezett baleset.

A rizikófaktor csökkentése érdekében két dolgot kell elintézned még indulás előtt.

Elsőként vizsgáltasd át szakemberrel a gépkocsit, annak érdekében, hogy kiderüljön annak műszaki állapota. A műszaki felkészítés mellett pedig nem árt, ha van érvényes gépjármű- asszisztencia biztosításod is, amit már a Simple alkalmazásban is beszerezhetsz. A szolgáltatás igénybevételével már nem kell attól félned, hogy üzemzavar esetén ott ragadsz valamelyik autópályán, ugyanis lesz kihez fordulnod.

A jól bevált módon, telefonod segítségével, egyszerűen, bármilyen korú járművedre megkötheted szerződésedet. Az igényeidnek és járművednek megfelelő csomagot választhatod, amikről ITT találsz bővebb információt.

Jobb félni, mint megijedni

Egy külföldi utazás számtalan olyan eseményt szülhet, amelyre előzetesen nem készültünk fel. Elsőként beszéljünk az autóval kapcsolatos teendőkről és papírmunkáról.

forgalmi engedély nemzetközi, nincs is vele semmi teendőnk. Amennyiben azonban nem saját autóddal utazol, akkor külföldi használatot is engedő, a magyar nyelv mellett legalább angolul, vagy a meglátogatott ország nyelvén is írt vezetési meghatalmazásra is szükséged lesz. A legtöbb európai országban nincs szükség a biztosítók által kiállított zöld színű, „Nemzetközi Gépjármű-biztosítási Kártyára„, azonban számos olyan ország is van, amelyek nem érintettek a Rendszámegyezményben. Esetükben (pl. a szomszédos Ukrajnában, Romániában) szükséged lesz a zöldkártyára, ami igazolni tudja a fedezetet. Ha pedig olyan országba utazol, amely nem tagja a Zöldkártya Rendszernek, akkor az illető ország határán, az ott előírt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést (ún. határbiztosítást) kell megkötnöd.

A jogosítványod mellett egyes országokban szükséged lehet még Nemzetközi vezetői engedélyre, melyet okmányirodában tudsz igényelni. Mindemellett legyen nálad még pár Európai Baleseti Bejelentő is a biztonság kedvéért.

A biztosítás kapcsán azonban nem csak a járművekre, hanem saját magunkra is érdemes gondolni. Alapvető orvosi ellátásra az Európai Unió területén az ingyenesen kérhető Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában jogosultak vagyunk, ám fontos tudni, hogy az számos kockázatra (pl. sportsérülés, hegyi mentés) nem terjed ki.

Ismerd meg a közlekedési szabályokat!

Érdemes szem előtt tartani, hogy nem minden országban egyformák a sebességhatárok, és egyéb kihágásokat is eltérő mértékben tolerálnak. A lakott területen érvényes 50 km/h túlnyomórészt mindenhol egyforma, országúton viszont Hollandiában, Dániában, Svájcban, Norvégiában vagy Írországban csak 80-nal mehetünk az itthon megszokott 90 helyett. A norvégok autópályán 100 km/h-t engednek, de a portugálok, spanyolok, belgák, svájciak is csak 120-at. Egyszóval érdemes indulás előtt megnézni ezeket az adatokat.

Sebességhatárok Európában.

Tankolj költséghatékonyan

Mindegy, hogy benzines vagy dízeles autód van, tankolásra jó eséllyel szükséged lesz. Ezért érdemes lehet előre megnézni, hogy milyen árakkal dolgoznak a kutak, és ez alapján eldönteni, hogy hol, illetve a határ melyik oldalán tankolsz. Nagyon nagy különbségekre sajnos nem számíthatunk a benzinárak tekintetében, azonban pár nagyobb tankolás után a sok kicsi összeadódik, és a végén több maradhat majd „zsebpénznek”, így akár egy új ruha vagy még pár tölcsér fagyi is beleférhet a kiadásokba.

Hol kell útdíjat fizetni?

Bizonyos országokban, hazánkhoz hasonlóan matricarendszer működik az autópályákon. Ilyen például Szlovákia, Csehország, Románia, Moldova és Bulgária. Ausztriában, Szlovéniában és Svájcban a matrica mellé egyes útszakaszokra, hágókra és alagutakra külön fizetni kell az áthaladásért cserébe.

Más országokban fizetőkapus megoldást alkalmaznak, tehát a megtett út arányában kell fizetnünk a díjat. Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Horvátországban, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában, Görögországban, Törökországban, Lengyelországban és Fehéroroszországban is ennek az elvnek megfelelően határozzák meg a díjtételeket.

A harmadik kategóriában nincs általános díjfizetési kötelezettség, csak bizonyos útszakaszok, hidak vagy alagutak igénybevétele díjköteles. Ilyen Montenegró, Németország, a Benelux államok, a Skandináv országok, Litvánia, Nagy-Britannia és Írország is.

Országonként eltérő kötelező kellékek 

A személyautók kötelező felszerelése is országonként változik. Az biztos, hogy jól járunk, ha van nálunk:

– Fényvisszaverő mellény minden utas számára, és nem a csomagtartóban, hanem az utastérben elhelyezve

– Elakadásjelző háromszög, amiből bizonyos országokban két darabot is megkövetelnek

– Elsősegély-készlet, aminek szavatosságát mindig figyeljük, nehogy lejárt csomaggal furikázzunk

– Izzókészlet arra az esetre, ha út közben kiégne valamelyik lámpánk. Egyes országokban kötelező felszerelésként funkcionál a balesetek elkerülése végett.

Érdekesség:

És ez még nem minden. Bizonyos országokban egészen meglepő kellékek is szükségesek: például Franciaországban kötelező a szonda is, míg a balti államokban, esetleg Bulgáriában, Görögországban, Montenegróba, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban és Törökországban is kötelezően a kocsiban tartandó a kézi tűzoltó készülék is. Van, ahol a pótkerék vagy defektjavító készlet, és a vontatókötél is az alaptartozékok közé tartozik.

Simple tipp: Miért ne kötnéd gépjármű asszisztencia biztosításod is kedvenc mobiltárca alkalmazásoddal? Nemcsak kényelmes megoldás, de rendkívül kedvező feltételekkel várunk! A részletekért kattints ide.

TÖLTSD LE A SIMPLE ALKALMAZÁST MOST:

 Simple fiókodat létrehozhatod itt és most is:

SIMPLE FIÓK LÉTREHOZÁSA