Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Autóval a városban? – így lehet okosan csinálni

A tudatos autózás jegyében fontos a megfelelő minőségű üzemanyag kiválasztása, az autó folyamatos karbantartása vagy éppen a keréknyomás ellenőrzése is.

Ha egy kicsit jobban figyelünk, csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátásunkat, emellett számtalan aprósággal tehetjük még gördülékenyebbé a városi autózást.

Csúcsforgalomban csúcson a stressz is

Általában délután négykor a városban tetőfokára hág az igazi forgalmi dugó-hangulat. Ilyenkor kocsival közlekedve kénytelen vagy beletörődni, hogy senki nem tud átrepíteni a torlódáson. Ettől a tapasztalatlan emberek falra tudnának mászni, de a rutinosak már előre bekapcsolják a hangoskönyvet, elintézik a fontos telefonokat, vagy szándékosan akkorra időzítik a gondolkodni valóikat. Érdemes az útvonalat is előre megtervezni, illetve mérlegeljük a GPS javaslatait, mert nem mindig megbízhatóak.

Nyugalom sofőr, nyugalom!

Az agresszív vezetéssel, kapkodással nem csak a közbiztonságot és saját testi épségedet veszélyezteted, de az üzemanyagot is pazarlod. A sebességhatárok betartásával is ugyanez a helyzet: áthágásukkal nem csak a környezetedét, de a saját testi épségedet is veszélyezteted. Ráadásul az autód fogyasztásra is káros hatással lehet, ha meggondolatlanul és indokolatlan helyzetekben gyorsítasz. Ne járasd feleslegesen a motort, mert ezzel is spórolhatsz magadnak és a környezetnek!

Nagy fék, nagy gáz – eljött a búcsú ideje 

Nem is gondolnád mennyit segít, ha odafigyelsz a közeli és távoli történésekre, esetleges akadályokra. Így elkerülheted a felesleges gázadást és fékezést. Az ismert útvonalakon könnyebben be tudod lőni, hogyan váltanak a lámpák, mennyivel érdemes menni, hogy a lehető legkevesebbet állj a következő pirosnál, vagy, hogy hol van zebra, ami előtt nem érdemes gázt adni. A túlzott óvatosságból fakadó, meggondolatlan lassítás rendszeresebb gázadást igényel, elveszik a lendület, az energia, és így az üzemanyag is jobban fogy. Használd a motorféket is! Ha előre látod, hogy már épp zöldre vált a lámpa és indul a kocsisor, – szituációtól függően – nem feltétlenül kell fékezni, sokszor elég, ha leveszed a lábad a gázpedálról.

Az a fránya parkolás

Még a legjobbakra is ráfér néha a gyakorlás. Csak ajánlani tudjuk a parkolásban bizonytalan sofőröknek, hogy szánjanak egy kis időt erre is, és próbáljanak meg fejlődni benne. A tolatás gyakorlására is muszáj időt és energiát szánni, hogy a városi parkolás nagymestereivé válhassunk. Ha már minden gyakorlatot magabiztosan végzünk, könnyen elfelejthetjük, hogy zöld, vagy fizetős zónában álltunk meg. Csekkold le, nehogy egy meglepetés Mikulás-csomag várjon a nap végén!

Simple tipp: A GPS helymeghatározás segítségével könnyedén ellenőrizheted, hogy ingyenes vagy fizetős-e a zóna, ahol megálltál. Díjköteles területek esetén hagyd az aprópénzt, fizesd parkolásodat bankkártyával a Simple alkalmazásban!

Tudtad-e?

  • Nagyon fontos az optimális keréknyomás, illetve, hogy az évszaknak megfelelő kerék legyen az autón. Tudni kell, hogy akár három autónyi távolságot is számíthat nyáron, ha téli gumival közlekedsz.
  • Fázol és meleged van, mert emberből vagy, de kerüld a légkondi használatot, amíg lehet. Inkább utazz lehúzott ablakkal és spórolj a fogyasztáson.
  • Sokszor előfordulhat, hogy bepárásodik az ablak, erre jó módszer a borotvagél. Ha egyenletesen és rendszeresen bekenegeted vele az ablakokat, a pára nem gátolhat többé a vezetésben!

Legyünk megfontolt sofőrök minden tekintetben, a telefont pedig csak egy esetben vegyük elő: amikor már megálltunk, és elindítjuk a parkolást a Simple appal!