Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Autópályák a határon túl

Az autópályák, illetve gyorsforgalmi utak a legtöbb európai országban – így Magyarországon is – díjkötelesek, így ha szeretnénk közlekedni rajtuk, útdíj ellenében tehetjük meg. A díjfizetési rendszer azonban országonként eltérő lehet. Ha autóval indultok nyaralni, érdemes előre tájékozódni, hogy hol, miben különböznek a szabályok az itthoni rendszertől.

 

A matricarendszer itthon

Az autópálya matricák alapvetően időalapúak, és az egész országra érvényesek: ilyen a heti (10 napos), a havi és az éves országos matrica. Ezzel szemben az éves megyei azért különböző, mert ez egyben területi alapú is, így azzal csak az adott megye úthálózata vehető igénybe az adott időtartam alatt. Ha csak az átutazásról van szó, érdemes országos matricát vásárolni, az utazás hosszától függően 10 napra vagy egy hónapra.


Simple tipp: Tudtad, hogy ha az autópálya-matricád vásárlását követő 24 órán belül kötöd meg a Gépjármű-asszisztencia biztosításodat a Simple alkalmazásban, most nem csak 10% kedvezményre, hanem értékes nyereményekre is szert tehetsz?! Annak érdekében, hogy még nyugodtabb legyen az utazás, az applikációban Készülékbiztosítást is köthetsz mobilodra, képernyő-töréskár, vagy akár lopás esetére is. Bármelyiket is választod, nyereményjátékunk sorsolásán mindenképpen részt veszel. Érdekel a játék? Kattintsd ide a részletekért!


Útdíjfizetés a szomszédos országokban

Ne a határátkelésnél érjen a meglepetés: tájékozódj inkább előre, hogy az adott országban miként kell megfizetni a pályahasználati díjat! Háromféle forgatókönyv elképzelhető: az egyik, hogy nem kell egyáltalán fizetni. Ukrajnában például a személygépkocsik számára nincs útdíj. A második kategóriába a fizetőkapus megoldások tartoznak. Az útdíj mértéke ilyenkor a megtett útszakasz hosszától függ. Fizetőkapukra Horvátországban és Szerbiában kell számítani.

A harmadik típus az itthonról is ismert matrica rendszer, mely a szomszédos országok közül Ausztriában, Szlovéniában, Romániában és Szlovákiában üzemel. Szinte minden országban a standard típusokból, vagyis a heti (vagy 10 napos), a havi és az éves matricák közül választhatunk. Akadnak azonban kivételek: Ausztriában például nincs havi matrica, helyette a két hónapos verzió elérhető. Romániában ugyanakkor a standard típusokon túl választhatjuk a 90 napos matricát is. Éppen ezért ajánljuk, hogy mindenképpen olvass utána a részleteknek indulás előtt!

 

Gördülékeny indulás? Vásárold meg a hazai útszakaszokra matricádat a Simple-ben!

Néhány kattintás, és az e-matrica máris a telefonodban landol! A hazai matrica beszerzése így nem jelent gondot, foglalkozhattok az út további részleteinek megszervezésével. A Simple-ben az összes, Magyarországon elérhető matricatípust megtalálod, a fizetéshez pedig bármely bank által kibocsátott bankkártádat használhatod.


Források:

https://www.autopalyamatrica.hu/

https://atriumautomobile.de/autopalya-matrica-arak-2020-ban/

https://www.autopalyamatrica.hu/autopalyadijak-europa

https://www.utdij.hu/hirek/melyik-orszagokban-nincs-utdij/