Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Pótdíj elkerülése e-Matricával

Amit az autópálya-matrica vásárlással elkerülhetsz: a pótdíj

Nem jó a tűzzel játszani, juthat eszünkbe az autópálya-használatról, hiszen ha nincsen érvényes matricánk, akkor pótdíjazás vár ránk. Ráadásul ez sokak problémája lehet, hiszen a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint január 31-én éjfélkor 2,8 millió éves országos és autópálya-matrica érvényessége járt le, és közülük sokat még nem újítottak meg. A tiéd is köztük van?  

 

Ha igen, jobb időben cselekedni: a Simple alkalmazáson keresztül pillanatok alatt beszerezheted az e-matricát, így elkerülheted a pótdíjazást. 

 

A pótdíj 

 

Amennyiben a gépjármű tulajdonosnak vagy az üzembentartónak nincs érvényes e-matricája az adott díjköteles útszakaszra, pótdíjat kell fizetnie a jogosulatlan úthasználat miatt. Hogy mennyi is az annyi? 

A pótdíj nem csekély összeg: D1/D2-es díjkategóriában (ez jelenti az átlagos személygépkocsit) 16.220 forintot számolnak fel, ha hatvan napon belül kiegyenlítjük az alappótdíjat. Ám ha ezt elmulasztjuk, és később fizetünk, 64.850 forintra is rúghat az összeg.  

 

Van e-matricád, de mégis megbüntettek? Ilyen is történhet, ha nem figyelsz oda! 

 

 Nézzük, hogy milyen okokból kifolyólag büntethetnek meg bennünket, ha rendelkezünk autópálya-matricával. 

 Alacsonyabb díjkategória: Ahogy fentebb is említettük, az egyik olyan ok, amelyért érvényes matrica birtokában is büntetést kapunk, ha rossz díjkategóriában váltjuk meg az e-matricát.  

A Simple alkalmazásban ezt már a rendszám beállításával kiszűrheted, csak arra figyelj, hogy a megfelelő járműkategóriába állítsd be a járművet – ez esetben az alkalmazás nem is kínál fel az adott rendszámhoz rossz kategóriát. 

Rendszám elírása matricavásárlásnál: Akkor is pótdíjat kell fizetni, ha a rendszám nem egyezik meg az ellenőrző szelvényen vagy a nyugtázó értesítésen szereplő rendszámmal, vagy a felségjel tér el- ezt is a rendszám elmentésekor előzheted meg.  

Ha mégis elrontottad a rendszámot, és megvetted a matricát, ez esetben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató ügyfélszolgálati irodáiban, személyesen kell intézkedned: Legfeljebb 3 karakter eltérésig – a téves rendszám miatt kapott pótdíjfizetési felszólítás kézhezvételét követő 60 napon belül, 1470 Ft ügyintézési díj megfizetése mellett van lehetőség a rendszám módosítására.  

Jogosultság hiánya a megfelelő útszakaszra: az is okozhat fejfájást, ha arról a megyei útszakaszról, melyre van matricánk, áttérünk egy másik megyei díjköteles úthálózatra, melyre viszont már nem vásároltunk matricát. Így ha gyakran utazunk autópályán több megyén keresztül, érdemes minden egyes megyére megváltanunk az autópálya-matricát, melyen áthaladunk, esetleg éves országos pályamatrica vásárlásán is elgondolkodhatunk.  

 

De mégis meddig használhatod az autópályát egy adott megyére szóló matricával?

 

Egy adott megyére szóló e-matricával a gyorsforgalmi úthálózatot a következő megyében található első csomópontig lehet használni. Ezen túlhaladva a szomszédos megyére érvényes matricával is rendelkezni kell – tehát például egy Fejér megyei matricával az M1-es autópályát a Pest megyei Herceghalom, és a Komárom-Esztergom megyei Tatabánya-Óváros lehajtó között lehet használni. 

Lejárt e-matrica: Nem csupán a heti vagy havi matricák érvényességi idejére kell különösen ügyelnünk, akkor is lehetünk gondban, ha elfelejtjük megújítani éves pályamatricánkat. Érdemes ezért mielőbb megvásárolni az aktuális évre az útdíjhasználati jogosultságunkat, hogy január 31-e után ne érjen minket kellemetlen meglepetés. 

 

Mit tehetsz, ha mégis érvényes e-matrica nélkül hajtottál az autópályára?  

 

Ha véletlenül feltévedtél a díjköteles úthálózatra, vagy elfelejtettél időben matricát venni, a legfontosabb, hogy gyorsan felismerd a tévedésedet: a felhajtástól számítva még 60 perc áll rendelkezésedre, hogy megvásárold az úthasználati jogosultságot, de egy perccel sem több. 

Bárhol is legyél, a gyors és kényelmes matricavásárlás lebonyolításában segítségedre lesz a Simple app, hogy e-Matricád villámgyorsan a mobilodban legyen.  

Fontos: az úthasználati jogosultság létrejöttét minden esetben kizárólag a sikeres visszaigazoló értesítés jelenti, ami nem egyenlő a banki SMS-sel a terhelésről, hanem emailes, appos visszaigazolás kell a sikeres vásárlásról, és érvényes e-matrica azonosító szám. Ezt ne felejtsd el leellenőrizni e-matrica vásárlása után!  

 

Megúszható a pótdíj, ha már megérkezett a bírság? 

 

A válasz: igen, mégpedig akkor, ha a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésének napjától számított 75 napon belül kéred a járműre irányadó éves országos matrica vásárlásával a jogosulatlan úthasználat és az éves matrica megvásárlása között keletkezett pótdíjak visszavonását.  


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: pexels.com

Forrás: 

https://nemzetiutdij.hu/articles/article/potdijak 

https://nemzetiutdij.hu/articles/article/gyakran-ismetelt-kerdesek 

https://simple.hu/28-millio-e-matrica-ervenyessege-lejar-januar-31-en-nehogy-megbuntessenek/