Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

Abroncs cserére készülsz? Ezekre a szempontokra figyelj!

Azt szokták mondani, hogy ha az átlaghőmérséklet már nem esik 7°C alá, akkor ajánlott garnitúrát váltani. Honnan tudjuk, hogy az ősszel félretett abroncs még megfelelő-e, és ha újat kell venni, milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választáskor? Ha érdekelnek tippjeink, olvass tovább!

Jó lesz még a tavalyi?

A KRESZ előírása szerint legalább 1,6 milliméter mélynek kell lennie a gumi mintázatának, hogy azzal szabályszerűen részt vehessük a forgalomban. Ezt a minimum határt a valóságban megközelíteni sem érdemes: ha már csak 3-4 milliméter mély a mintázat, a gumi elkopottnak tekinthető, és ajánlott egy új garnitúra beszerzése. Az elkopás mellett az abroncsok életkorát is figyelembe kell vennünk. Nincs szabály arra, hány éves korukban kell búcsút vennünk tőlük. Inkább az elöregedésre utaló jeleket kell rajtuk figyelnünk, például az esetleges repedéseket. Ha bizonytalan vagy, kérj tanácsot szakembertől!

Az új gumi kiválasztásának szempontjai

Ha új gumi vásárlására kerül a sor, nagy segítség lehet, ha előkeresed autód kézikönyvét. Ebben a gyártó részletes leírást ad arról, hogy milyen tulajdonságoknak kell megfelelnie a felszerelendő abroncsoknak. Miután megvan az irány, még mindig számos márka és árkategória közül választhatsz. Ha teheted, ne ezen a tételen akarj spórolni: egy minőségi garnitúra megvásárlása nem olcsó mulatság, viszont éveken keresztül számíthatsz majd rá, és vele a biztonságos tapadásra is.

Kíméld őket, hogy még sokáig veled legyenek!

A nyári szett felszerelésével még nem ér véget a történet: a biztonságos közlekedésért és a gumik minél hosszabb élettartamáért egész évben folyamatos figyelmet kívánnak meg az abroncsaid. A guminyomás az egyik, amit ajánlott legalább kéthetente ellenőrizni: ezt egy benzinkúton is megteheted, és ha szükséges, a korrigálásra is ott a lehetőség. A másik a parkolás, amire oda kell figyelned. Ne ronts neki a padkáknak – ha fel kell állni, próbálj meg finoman felgördülni! A kerék ne lógjon le a magasított részről, ha pedig csak a padka mellé kell állni, nézd meg, hogy a gumi nem nyomódik-e neki az utcakőnek. A szezon végén az abroncsokat száraz és hűvös helyen tárold.

A Simple Gépjármű-asszisztenciával még biztosabbra mehetsz – ha a Prémium csomagot kötöd meg, számíthatsz a Gumiszervíz szolgáltatásra: káreseményenként 17 500 forintig a biztosító állja a biztosítási eseménnyel összefüggésben megsérült abroncs javítási költségeit. Kösd meg a biztosítást a Simple alkalmazásban!


Forrás: simple.hu

A borítókép csak illusztráció.
Forrás: Shutterstock.com