Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
A tudomány világnapja

A tudomány világnapja: izgalmas és olvasmányos ismeretterjesztő könyvek

A tudomány és a társadalom szorosabb összekapcsolását kívánja serkenteni ez a világnap, ami minden évben november 10-én tartandó. Szerencsére számos kiváló író áll a rendelkezésünkre, hogy a tudomány felfedezéseit és legfontosabb napirendi pontjait elérhetővé tegye számunkra, ráadásul érthető és élvezetes módon.

A könyveket megtalálod a Simple appban a Bookline kínálatában.

 

Barabási Albert-László: A képlet – A siker egyetemes törvényei

Gondolkodjunk el a munkába fektetett, kimagasló teljesítmény és a siker kettősségén: szeretnénk, ha az előbbiből automatikusan következne a második, de az életben ez nem mindig így működik. Van, hogy hiába dolgozunk keményen, más kapja az előléptetést. A hírnév és az elért eredmények paradoxonával foglalkozik könyvében a fizikus és hálózatkutató Barabási Albert-László. Szerinte ezek a jelenségek mély társadalmi törvényszerűségeket tükröznek, amelyek a tudomány segítségével érthetők meg. Barabási a mindennapi életből vett példák segítségével mutatja be a titkos képletet, melyet bevetve megdöbbentő pontossággal jósolhatjuk meg, ki lesz valóban sikeres, és miért. A könyvet olvasva arra is választ kapunk, mi magunk hogyan lehetünk sikeresek.

 

Tim Peake: Halló, a Földdel beszélek? – Kilátás a Nemzetközi Űrállomásról

A Nemzetközi Űrállomáson töltött hat hónapos küldetése során Tim Peake lett az első brit űrhajós, aki űrsétát tett – és ami talán még meglepőbb, az első, aki egy teljes maratont futott az űrben. Küldetése során több száz káprázatos fényképet készített, amelyek közül a legjobbakat ebben a könyvben gyűjtötte össze. Tim megörökítette a kozmosz és az általunk otthonnak nevezett Föld bolygó fenségét: a könyvet lapozva lélegzetelállító légi felvételek tekinthetünk meg az éjszaka kivilágított világvárosokról, a sarki fény színpompás táncáról, óceánokról, hegyekről és sivatagokról. A képekhez persze érdekes történetek is kapcsolódnak az űrben töltött mindennapokról, és az is kiderül, hogyan kapcsolódik a könyv címéhez egy téves számra indított telefonhívás.

 

Hannah Fry: Emberek és gépek – Hogyan tartsuk a kezünkben az irányítást a mesterséges intelligencia korában?

A brit matematikus, Hannah Fry számítógépekről, algoritmusokról és automatizált rendszerekről szóló könyve egy szuper bevezető olvasmány lehet azok számára, akik ebben a témában egyáltalán nem jártasok. Még ha nem is vesszük észre mindennapi életünk során, az algoritmusok behálózzák életünket: egy algoritmus határozza meg, hogy milyen hírek ugorjanak fel idővonalunkon, de ilyen rendszereket használ a bűnüldözés és az orvostudomány is. A könyv stílusa könnyed és sztorizós, mégis kemény kérdéseket vet fel a mesterséges intelligenciára való túlzott támaszkodás etikájáról és rejtett veszélyeiről.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Források:

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Barabasi_Albert_Laszlo_A_keplet&type=22&id=305950

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Peake_Tim_Hallo_a_Folddel_beszelek_&type=22&id=306595

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Hannah_Fry_Emberek_es_gepek&type=22&id=324816