Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

A QR-kód története – a „Japán Csoda”

A QR-kód úgy hódít magának teret, ahogyan az okostelefonok egyre inkább életünk nélkülözhetetlen részévé válnak. Nehéz elképzelni olyan okostelefon-tulajdonost, aki legalább egyszer ne használta volna a QR-kód olvasóját. De honnan erednek ezek a furcsa ábrák? Cikkünkben erre keressük a választ.

Elődjei

Talán meglepő lehet, de a QR-kódok története a Morse-kódig nyúlik vissza. A Morse-kóddal az angol abc betűit és számjegyeit jelöli különböző hosszúságú jelek és szünetek segítségével.

Erre a szisztémára alapult Norman Josaph Woodland találmánya, a vonalkód is. Woodland Morse rendszerét akként fejlesztette tovább, hogy a pontokat és vesszőket függőlegesen meghosszabbította és a szünetekhez is jelöletet rendelt. A találmány 20. század második felétől kezdett elterjedni tömegesen.

A változás és a QR-kód megjelenése

Hamar érződött azonban, hogy az egydimenziós kódolás nem képes már több információ tárolására. Ekkor jelent meg egyre több kétdimenziós kódrendszer is, köztük a QR-kód. Eredeti alakja Quick Response, utalva egyrészt a gyors visszafejthetőségre, másrészt a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. A kód Japánból indult világhódító útjára. Eredetileg az autóalkatrészek gyors azonosítására használták, de mivel ez a kódrendszer rengeteg adatformátumot képes magában tárolni, hamar elkezdett más területeken is megjelenni.

Simple tipp

Napjainkban már akár alkalmazások letöltéséhez is használható, és a legtöbb csekken is megjelenik a kis négyzetben a jelölés.

A Simple alkalmazást így könnyedén letöltheted készülékedre az alkalmazás-áruházakból, és egyszerűen kifizetheted vele közüzemi számláidat is a „Csekkbefizetés” szolgáltatással. Ezután pár mozdulattal kiegyenlítheted tartozásod az elmentett bankkártyáddal. Nem kell többé sorban állnod – csak kezedbe venned az okostelefonod, és élvezned a „Japán Csoda” kényelmét.


A borítókép csak illusztáció. A kép forrása: shutterstock.com

Forrás: https://www.qrstat.hu/qr-kod-jelene-jovoje.htm

https://hu.wikipedia.org/wiki/QR-k%C3%B3d