Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Mohácsi Busójárás Simple e-Matricával

A Mohácsi Busójárás

A Mohácsi Busójárás mindenki számára ismerős hungaricum. A tavaszköszöntő és télbúcsúztató ünnepségről a különleges maszkban, kissé félelmetes megjelenésű busók jutnak eszünkbe, ám kevesen ismerik ennek a hagyománynak a történetét.

A kezdetek

A legelterjedtebb magyarázat a törökűzés legendája. A történet szerint a sokác népek a török elől a mocsárba menekültek. Miután megunták a bujdosást, ijesztő álarcokat készítettek, birkabőrbe bújtak és az éjszaka leple alatt a Dunán átkelve meglepték a törököket. Mindenféle hangos, csörömpölő eszközzel elzavarták őket Mohácsról, ezzel felszabadultak a török rabigából. Ám a legenda történelmileg nem állja meg a helyét, hiszen a sokácokat 10 évvel a török felszabadulás után kezdték el betelepíteni a 18. század elején. A délszláv sokácok már magukkal hozták ezeket a hagyományokat hazánkba és a század végére kialakult a Mohácsi Busójárás mai formája.

Hogyan ünneplik

A Dunát átkelve érkeznek az ikonikus öltözékbe bújt busók, jankelék és maskarák, majd a Koló téren gyülekeznek. A felvonulás végig megy a főutcán, amelynek kezdetét egy ágyúdörej jelzi. Ezzel elkezdődik a farsangolás. A busók elképesztő robajjal vonulnak végig az utcákon, közben játszadoznak, viccelődnek a járókelő és nézelődő emberekkel. A nap végéhez közeledve útjuk visszavezet a főtérre, ahol egy hatalmas máglya jelképezi a hideg búcsúztatását. Ezt a máglyát körül táncolva ünneplik meg a jó idő beköszöntét.

Látogass el a Mohácsi Busójárásra!

A Mohácsi Busójárásnak hatalmas kultúrája van hazánkban, nem hiába tartozik 2012 óta a hungaricumok közé. Ez a látványos és izgalmas rendezvény évente rengetek látogatót vonz magához. Érdemes legalább egyszer részt venni az eseményen, hisz igazán nagy élmény kicsik és nagyok számára egyaránt. Mohács, az ország déli részén található, Baranya megyében, körülbelül fél órányira Pécstől. Ha szeretnél ellátogatni az idei Busójárásra, amit február 16-21. között rendeznek meg, autópályán keresztül az ország bármely pontjáról könnyen megközelítheted. Ha a Simple appot használod, akkor még az autópálya-matricádon sem kell aggódnod, hisz az alkalmazásban egyszerűen beszerezheted azt.

Vásárold meg egyszerűen autópálya-matricádat.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Forrás: https://azanyja.hu/ezmegaz/a-busojaras-tortenete/