Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Gépjármű-asszisztencia biztosítás

A leggyakoribb téli balesetek, és hogyan előzzük meg őket

A leggyakoribb téli balesetek a csúszós utakhoz, a csapadékos időjáráshoz és a rossz látási viszonyokhoz köthetők. A balesetek elkerülésének legjobb módja, ha a megelőzésre fordítjuk figyelmünket. Cikkünkben összegezzük, melyek a leggyakrabban előforduló téli balesetek, és hogyan kerülhetjük el őket.

Megcsúszás kanyarban

Amint az utak csúszóssá válnak, és mi az extra körültekintés hiányában hirtelen mozdulatokkal gyötörjük a járművet, könnyen megcsúszhatunk. Ha nem tudjuk helyén kezelni a hirtelen történést, akár el is veszíthetjük uralmunkat a jármű felett. Amikor az autó már megpördült, annak szinte biztosan ütközés lesz a vége, hiszen innen már alig lehetséges megállítani a folyamatot.

Megelőzésképp kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat: még ha azt is tapasztalod, hogy az autó nem fordul a kellő mértékben – alulkormányozottság –, a jelenséget ne próbáld intenzívebb elforgatással ellensúlyozni. Ha túl nagyot tekersz a kormányon, kicsúszhat az autó feneke – túlkormányozottság –, ami már nagyobb baj, de még mindig van lehetőség ezt korrigálni. A féket fel kell engedni, és a kormányt a csúszással megegyező irányba kell fordítani addig, amíg a jármű meg nem áll a csúszásban.

 

Összecsúszás fékezéskor

A hirtelen fékezés csak akkor működik, ha az utak szárazak. Amint csapadék, vagy esetleg jég jelenik meg az úttest felületén, akkor a tapadásra egyre kevésbé számíthatunk. Megszaporodnak ilyenkor az összecsúszásos balesetek, amikor is a maga előtt közlekedőbe szalad bele az autó a megnövekedett fékút következtében. Ennek elkerüléséért a téli időszakban még jobban figyelnünk kell megfelelő követési távolság megválasztására. Az pedig egyszerű fizika, hogy alacsonyabb sebességgel haladva az autó lendülete is kisebb lesz, így finoman fékezve is képesek leszünk időben megállítani a járművet.

 

Sávelhagyásos balesetek

A csúszós utak után a második legnagyobb mumus a rossz látási viszonyok problémája. Ködben vagy hóesésben a látótávolság néhány méterre csökken, sőt a sávelválasztó vonalakat hófödte utakon még a közelünkben se tudjuk jól kivenni. Ilyenkor könnyű kisodródni saját sávunkból, ami ütközéshez vezethet. Ilyenkor kell igazán ébernek lenni, és fokozottan figyelni a többi autó mozgására, hogy tartani tudjuk a megfelelő nyomvonalat.

Elővigyázatosság a Simple appal: figyelj a fent említett tényezőkre, és mellé kösd meg a gépjárműasszisztenciát az alkalmazásban. Így, ha váratlan helyzetbe kerülsz az utakon, csak egy telefonhívás, és érkezik a segítség.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Források:

https://www.accuweather.com/en/winter-weather/the-3-major-causes-of-winter-accidents-and-how-to-avoid/667088

https://schiller.hu/blog/hogyan-korrigalj-ha-az-auto-megcsuszik/