Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

A leggyakoribb okok, ami miatt autómentőt hívunk

Töprengtél már azon, hogy milyen esetben muszáj az autómentők segítségére támaszkodnod? Többféle statisztikához is hozzá lehet férni azzal kapcsolatban, hogy a gépjárművek milyen okokból robbannak le leggyakrabban. 

Autótulajdonosként hasznos, ha birtokában vagyunk ezeknek az adatoknak, hiszen tudjuk melyek azok a gyenge pontok, amikre nagyobb figyelmet kell fordítanunk.

A gépjárművek lerobbanásának ranglistáját 40%-os gyakorisággal az akkumulátor meghibásodása vezeti, ami egyike a figyelmetlenségből eredő problémáknak.[1] Természetesen ez adódhat az akkumulátor elektronikai meghibásodásából, vagy kompatibilitási problémákból, de a legtöbb esetben a bekapcsolva hagyott világítás az oka. Erre tehát minden esetben érdemes kiemelt figyelmet fordítania minden autótulajdonosnak.

Második helyen a motorral, motorvezérlő rendszerrel kapcsolatos meghibásodások állnak, amely a lerobbanások okának körülbelül 20%-át képezik. Ebbe a kategóriába tartoznak például a szenzorokkal, gyújtással, befecskendezéssel összefüggő problémák. Az autóvezetők többsége nem képes ezt megelőzni, így az egyetlen megoldást a rendszeres, szakember által elvégzett ellenőrzések jelenthetik.

Meglepő lehet az adat, miszerint a lerobbanások 10-15%-át a kormányzással, fékekkel, futóművel, illetve karosszériával kapcsolatos problémák teszik ki. Ezt követik kisebb százalékos arányban az önindítót, kábelezést, világítást, generátort érintő elektromos meghibásodások. A kerekekkel, üzemanyag-rendszerrel, hűtéssel, fűtéssel, klímával, a kipufogó-rendszerrel és a katalizátorral összefüggő rendellenességek csak elenyésző hányadát képezik az összes  meghibásodásnak.

Levonható a következtetés tehát, miszerint a lerobbanások egy része megelőzhető, de ez nem garantálható. Biztosítsd be magad, és köss Simple Gépjármű-asszisztencia biztosítást akár 15 évnél idősebb járművedre is! Egy-egy autómentés költsége több tízezer forint is lehet. Az elszállítás költsége nagyon sok paramétertől függ. Először is a kiszállás alapdíját, és az autómentő szakemberek munkáját minden esetben meg kell fizetnünk. Továbbá függ a díjazás attól, hogy hány kilométeren keresztül szállítják a járművet. Extra esetekben, amikor külföldre, vagy külföldről történik a szállítás, és hosszabb távok esetén pótdíj fizetésére is számíthatunk, sőt mi több, egy éjszakai meghibásodás esetén éjszakai felárat is kell fizetnünk. Amennyiben éves gépjárműasszisztencia biztosítást kötsz, évi egyszeri befizetés után csupán egy telefonodba kerül, és úton is lesz a segítség.

Simple tipp: Intézd a gépjármű asszisztencia biztosításod is könnyedén és gyorsan a mobiloddal! A Simple alkalmazásban is elérhetőek már a Groupama Biztosító Alap, Komfort és Prémium Gépjármű-asszisztencia biztosítás csomagjai. A csomagok tartalmáról bővebb információt ITT találsz!

 

[1] A számok az https://automento-kamionmento.eu/2019/04/15/melyek-az-autok-lerobbanasanak-leggyakoribb-okai/ oldalról származnak.