Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

A leállósáv – mikor és hogyan vedd igénybe?

Leállósávnak az autópálya szélén kijelölt, záróvonallal elválasztott sávot nevezzük. Ezt a területet autósként csak rendkívüli körülmények között használhatod – tehát ekkor hajthatsz rá, ekkor állhatsz meg rajta. Például a műszaki meghibásodást vagy rosszullétet soroljuk ide.

Ha a probléma nem tűnik annyira súlyosnak, ajánlott inkább egy pihenőhelyet vagy benzinkutat megcélozni. Például, ha kiégett az egyik fényszóród, ennek cseréje a következő biztonságos megállási pontig még várhat. Egészen más a helyzet, ha mondjuk az autóból hirtelen füst csap fel, vagy defekt következtében szinte irányíthatatlanná válik a jármű – ha ilyen történik, tilos és balesetveszélyes tovább utazni, így muszáj a leállósávra hajtanod. A leállósávon folyamatosan haladni a KRESZ szerint nem lehet, úgyhogy itt állj is meg – lehetőség szerint húzódj minél kijjebb, hogy a melletted elhaladó autóktól minél nagyobb legyen az oldaltávolság.

Fontos, hogy a leállósávban tartózkodva betarts néhány szabályt saját magad, valamint a közlekedés többi résztvevőjének biztonsága érdekében: kapcsolj vészvillogót, majd te is és az utasok is szálljatok ki az autóból. Ügyeljetek rá, hogy az elhaladó autósokat ezzel ne ijesszétek meg. Ne feledjétek, hogy nem csak az autót, hanem magatokat is láthatóvá kell tennetek, úgyhogy a láthatósági mellényeket is kapjátok fel. A következő lépés az elakadásjelző háromszög kihelyezése. Hogy a sofőrök időben észrevegyék, és reagálni is tudjanak a helyzetre, az autó hátuljától számítva legalább egy 50 méteres távolságban tedd le. A segítség érkezéséig ajánlott a szalagkorláton kívül tartózkodni.

Ilyen körülmények között az autó megjavításának semmi esetben se ess neki két kezeddel. Kérj szakszerű segítséget: ez azért is fontos, mert az autómentő megkülönböztető jelzése messziről is jól látható, így az autósok már távolról is észlelhetik a helyszínt, ami egy ráfutásos baleset kockázatát is csökkenti.

Segítség egy gombnyomásra: ha megkötötted a Simple Gépjármű-asszisztencia biztosítást, baj esetén az alkalmazásból pillanatok alatt kezdeményezheted az autómentést. Készülj fel Te is előre minden eshetőségre, és kösd meg az asszisztencia biztosítást a Simple appban – az sem jelent gondot, ha öregebb az autód, hiszen bármilyen korú autóra köthető biztosítás. Csomagjaink tartalmáról ITT találsz további információt.