Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

A kötelező biztosításon túl: mire kell figyelni egy autós biztosítási csomag összeállításánál?

Asszisztencia biztosítás? Casco? Az rendben van, hogy a kötelező biztosítás nélkül nem vehetünk részt a közúti forgalomban.

De ez mire terjed ki egészen pontosan, és mire való a többi gépjármű-biztosítás típus? Most megválaszoljuk! 

A kötelező-biztosításról nagyvonalakban

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás – KGFB, vagy ahogyan a legtöbbször hivatkozunk rá, egyszerűen csak a kötelező – az általunk másoknak okozott károkat téríti meg. Nem szerencsés esetek ezek, viszont nagy megkönnyebbülést jelenthet, hogy a szervizelést és a személyi sérülések következtében fellépő költségeket – melyek összesítve elég borsos összeget adhatnak ki – nem neked kell zsebből kifizetned a károsult részére.

A kötelező-biztosítás megkötése tehát nem kérdés – az viszont joggal merül fel, hogy ezen felül milyen eshetőségekre szeretnél felkészülni, milyen további biztosításokat szeretnél megkötni az autódra. A kötelező ugyanis nem fedezi saját károdat akkor, ha mondjuk véletlen nekikoccansz valaminek, ahogy abban az esetben sem fizet, ha például egy belföldi, esetleg külföldi autós túra során ér kellemetlen meglepetés a kocsi meghibásodása miatt.

Mit jelent a casco, és milyen típusú kockázatokra nyújt fedezetet?

Manapság a gépjármű-biztosítások egyik típusára használjuk a kifejezést, melynek lényege a következő: tegyük fel, hogy hibáztál, és ez az autón is meglátszik törés formájában. Ilyenkor jön jól, ha kötöttél casco biztosítást, hiszen ez fedezi a saját hibádból saját autódon keletkezett károk javításának költségét. A cascora akkor is számíthatsz, ha nincs meg a tettes (például valaki meghúzta autódat a parkolóban), sőt természeti károk esetén is (egy jégeső megrongálta a festést).

Ha amúgy is sok pénzt fordítasz szeretett autód karbantartására, és az autó értéke is megkívánja ezt, érdemes megkötni a casco biztosítást. Érdemes azt is észben tartani, hogy a legtöbb biztosítási társaságnál csak 15 évnél fiatalabb járművekre köthetjük ezt meg. Továbbá, a KGFB-vel ellentétben az itthon kötött casco biztosítás érvényessége nem feltétlen terjed ki az EU összes tagállamára – azzal kapcsolatban, hogy mely országokban lesz érvényes a biztosítás, mindig az adott biztosítónál kell érdeklődni. A cascot egyébként bármelyik uniós tagállam biztosító társaságánál megkötheted, tehát nem csak abban az országban, ahol egyébként bejegyzett lakóhelyed található.

Amit az asszisztenciabiztosításról tudni érdemes

Valljuk be, saját autóval utazni a legkényelmesebb: nem kell cipekedni, a bőröndöket csak bedobáljátok a csomagtartóba, na meg a tömegközlekedéssel se kell bajlódni, a kiruccanás során sokkal mobilabban mozoghattok saját járgányotokkal. A baj azonban itt sem jár egyedül, egy defekt, vagy az akksi lemerülése esetén azonnali segítségre van szükség, egy komolyabb meghibásodás pedig teljesen ellehetetlenítheti a továbbhaladást. Az asszisztencia biztosítás az ilyen típusú kockázatokra nyújt fedezetet. Az már a megválasztott biztosítási csomagtól függ, hogy vontatásra és csak a helyszíni segítségnyújtás díjára, vagy az utasok ideiglenes szállásának, tovább-, illetve hazautazásának költségeire is kiterjed-e a fedezet.

Simpe tipp: autós utazást tervezel a nyárra? Menj biztosra, és kösd meg gépjármű-asszisztencia biztosításodat néhány kattintással a mobilodon: a Simple alkalmazásban bármilyen korú járművedre megkötheted a szerződést pillanatok alatt. Az igényeidnek és járművednek megfelelő csomagot választhatod, ezekről ITT találsz további információt.