Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

A buszozók kézikönyve – te ismered ezt az 5 utazási előírást?

Sokat utazol a Volánbusz járatain? Akkor bizonyára tudod, hogy a buszjegy megvásárlásával automatikusan elfogadod a Volánbusz Üzletszabályzatát. Azt például mindannyian ismerjük a piktogramokból…

…hogy nem lehet enni, dohányozni, és a buszvezetőt sem zavarhatjuk menet közben – az viszont már más kérdés, hogy milyen szabályok vonatkoznak a csomagszállításra, vagy hogy milyen sors vár a talált tárgyakra. Ha érdekel, milyen fontos tudnivalókat találtunk az Üzletszabályzatot lapozgatva, olvass tovább!

  1. Kézipoggyász és útipoggyász – mi a különbség?

Kézipoggyászként (kézitáska, laptoptáska, hátizsák) maximum 10 kilogrammú csomagot vihetünk fel a buszra, míg útipoggyászból (nagyobb méretű táska, bőrönd) legfeljebb két darabot szállíthatunk díjmentesen. Ez utóbbi csomagtípust nagy mérete miatt a buszvezetővel egyeztetve a busz csomagtartójában ajánlott elhelyezni: egy útipoggyász térfogata maximum 100x50x50 centiméter lehet, és nem nyomhat többet 20 kilónál.

  1. Cicák, kutyák, baromfik – így szállítsd házi kedvenceidet!

Élő állatot zárt szállítóeszközben (kalitka, kosár) díjtalanul felvihetünk a buszra, amennyiben a szállítóeszköz mérete és súlya alapján kézipoggyásznak tekinthető. Házi szárnyasok is felvihetők az utastérbe, de csak olyan zárt dobozban, melyen az esetleges kórokozók nem juthatnak át.  Mérget termelő állatokat, például pókokat, kígyókat vagy skorpiókat nem lehet a buszon szállítani. Ha a kutyát szállítóeszköz nélkül utaztatjuk, kutyajegyet kell váltani. Póráz és szájkosár viselete ebben az esetben kötelező – ez alól kivételt képeznek a vakvezető kutyák, melyek díjmentesen és szájkosár nélkül is szállíthatók. Fontos, hogy a kutya oltási könyve vagy útlevele  mindig a gazdinál legyen. Egy autóbuszon egyidejűleg egy pórázon vezetett kutya tartózkodhat.

  1. Két kerékről hat kerékre – a kerékpárszállítás feltételei

Az autóbuszon csak összecsukható kerékpárok szállítására van lehetőség. Ilyenkor a biciklit útipoggyászként a busz csomagtartójában kell elhelyezni. A szolgáltató egyébként végez kerékpárszállítást egyes, menetrendben is meghirdetett járatain. Ennek díjáról a Volánbusz weboldalántalálható bővebb információ.

  1. Hoppá-hoppá! – így járj el, ha otthon maradt valami

Ha jön az ellenőr, és te nem tudod felmutatni érvényes jegyedet, bérletedet vagy a kedvezményre feljogosító igazolványodat, nyolcezer forintnyi pótdíj megfizetésére vagy köteles. Abban az esetben viszont, ha később megtalálod azt a papírt vagy okmányt, amely igazolja, hogy a büntetés pillanatában jogosult voltál az utazásra, 15 napig lehetőséged van ennek utólagos bemutatására. Ilyenkor a pótdíj helyett az 1.300 forintos utólagos bemutatási díjat kell megfizetned. Arról, hogy mely pénztárakhoz fordulhatsz ilyen helyzetben, a Volánbusz honlapján tájékozódhatsz. Az utólagos bemutatásra egyébként postai és elektronikus úton is van lehetőség.

Simple tipp: tarts mindent egy helyen, a telefonodban! A Volánbusz valamennyi helyi és helyközi járatára a Simple alkalmazásban is megvásárolhatod a menetjegyedet vagy bérletedet. Többé nem kell attól tartanod, hogy elhagyod, vagy kimosod a farmerod zsebében ezt a kis papírdarabot: a telefonod úgyis mindig kéznél van.

  1. És ha a buszon maradt valami? – a talált tárgyak itt landolnak

A talált tárgyak az autóbusz-állomásokon adhatók le, itt három hónapon keresztül őrzik az elveszett holmikat. Ha a tulajdonos három hónapon belül nem jelentkezik az autóbusz-állomás információs pultjánál, az át nem vett tárgyat értékesítik, vagy – ha előbbire nem alkalmas – megsemmisítik. Amennyiben a tárgy „gazdája” csak az értékesítés után jelentkezik, megkapja az ebből befolyt összeget.