Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be
Biztonságos internetezés

A biztonságos internetezés közös érdekünk – így tehetsz Te is érte

A Biztonságos Internet Napját minden évben február második keddjén tartják: idén így február 8-ára esik a világnap. Együtt egy jobb internetért – tartja a mottó, mely arra buzdítja a rutinosabb felhasználókat, vegyék pártfogásuk alá a fiatalokat, és hívják fel figyelmüket a fontos tudnivalókra, íratlan szabályokra és az esetleges veszélyekre.

 

Életünk jelentős részét az online világban töltjük

Az interneten egy perc alatt közel 70 millió üzenetet váltunk, és képesek vagyunk több mint másfél millió amerikai dollárnak (~500 millió forint) megfelelő pénzösszeget elkölteni, ha a világ összes internethasználójának a tevékenységét figyelembe vesszük. Az átlag felhasználó egy nap körülbelül 7 órát tölt a világhálón: ebbe beletartozik például a munkahelyi levelezéssel, a baráti csevejjel, a zenehallgatással, a sorozatozással, az időkitöltő böngészéssel és az online vásárlással töltött idő is. Ezt az óraszámot felszorozva azt kapjuk, hogy egy héten több mint 48 óra az interneten töltött idő. A hét napból eszerint két teljes napot internetezéssel töltünk. Ha egy perc alatt ilyen tömérdek mennyiségű adat keletkezik, mint amit fentebb említettünk, mennyi információt termelünk két teljes nap alatt?

 

Az adatvédelem alapszabályai

Bármilyen tevékenységet végzünk az interneten, adathalmazokat hagyunk magunk mögött. Ezek az adatok lehetnek keresési előzmények, üzenetek, feltöltött fényképek. Vannak olyanok, melyeket fontos biztonságban tudnunk, ilyenek például jelszavaink. A szakértők szerint egy erős és komplex jelszó 15 karakterből, betűk, számok és speciális karakterek egyedi kombinációjából áll. Ha problémát jelent a bonyolult jelszavaknak a megjegyzése, egy jelszószéf szolgáltatás a segítségünkre lehet.

Fontos megjegyezni, hogy nem létezik ingyenes WiFi hálózat. Amikor nyilvános WiFi-hez csatlakozol például egy plázában, adataiddal fizetsz a használatért. Könnyen előfordulhat, hogy például hackerek bizalmas adatainkhoz is hozzáférhetnek, amikor nyilvános WiFi-t használunk. Éppen ezért ilyenkor soha ne lépjünk be fiókjainkba, ne adjuk meg felhasználó neveinket, jelszavainkat, bankkártyaadatainkat pedig végképp ne fedjük fel.

 

Biztonságos vásárlás az interneten

Legyél mindig körültekintő, mielőtt megadod bankkártya-adataidat egy webshopban. Ha az oldal URL címe nem „https” kezdetű, ha helyesírási hibákat fedezünk fel, vagy ha semmilyen információt nem találunk az üzemeltető cégről, akkor érdemes tovább állni, és egy megbízhatóbb oldalt keresni. Ha tehetjük, inkább ismert márkáknál vásároljunk, és fizetésnél is az ismert megoldásokat részesítjük előnyben. A SimplePay tízezernél is több webshopban nyújt biztonságos és kényelmes online fizetési megoldást. Elmentett bankkártyával akár egy kattintással is fizethetsz.

Végül is, ha okosan használjuk, az internet adta lehetőségek jelentősen megkönnyítik mindennapjainkat.


A borítókép csak illusztráció. A kép forrása: shutterstock.com

Források:

https://www.statista.com/chart/25443/estimated-amount-of-data-created-on-the-internet-in-one-minute/

https://datareportal.com/reports/digital-2021-global-overview-report

https://www.mcafee.com/blogs/tips-tricks/10-tips-stay-safe-online/