Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

A Biztonságos Internet Napja: 5 tipp a gondtalan netezéshez

Tudtad, hogy az első interneten továbbított üzenet mindössze két betűből állt? Mindez 1969-ben történt, amikor a Kaliforniai Egyetemen a „login” szó begépelése közben lefagyott a rendszer, így a Stanford Egyetemre csak a „lo” üzenet érkezett meg.

Fél évszázaddal később már el sem tudjuk képzelni napjainkat internet nélkül: neten keresztül informálódunk a világ történéseiről, dolgozunk, játszunk, vásárolunk és online tartjuk a kapcsolatot távoli ismerőseinkkel. A világháló sok szempontból megkönnyíti az életünket, helytelen használatával viszont könnyen bajba kerülhetünk. Mivel a Simple és a SimplePay felhasználóinak is nagyon fontos a biztonság, február 5-e, vagyis a Biztonságos Internet Napja alkalmából mi is készültünk pár jótanáccsal.

Használj komplex jelszavakat!

Általában igyekszünk minél egyszerűbb jelszavakat kitalálni, melyeket megjegyezni is könnyebben lehet. Néha még a fontos, személyes és pénzügyi adatainkat őrző profiljainkat is olyan betű- vagy számkombinációkkal próbáljuk megvédeni, mint például a „jelszó” vagy az „12345”. A hackerek se most jöttek le a falvédőről, hasonló jelszavak feltörése egy fél percbe sem telik nekik. Egy erős és komplex jelszó 15 karakterből, betűk, számok és speciális karakterek egyedi kombinációjából áll. A jelszószéfeket pont azért találták ki, hogy tárolják ezeket az információkat, sőt még egyedi jelszavak generálására is használhatjuk őket. Érdemes megfontolni a kétfaktoros hitelesítés beállítását is, hogy a bejelentkezést egy, a telefonunkra érkező egyedi kóddal is megerősítsük.

Vigyázz a nyilvános WiFi-vel!

Milyen kényelmes plázákban vagy kávézókban kapcsolódni a nyilvános WiFi-hez, hogy a böngészéssel ne a saját adatforgalmunkat terheljük. A kényelemnek viszont ára van, és ezt ebben az esetben a saját adatainkkal fizetjük meg: az ilyen nyitott hálózatokon keresztül a hackerek könnyen ellophatják személyes adatainkat, melyekkel feltörhetik fiókjainkat. Ezért fontos, hogy nyitott WiFi-re csatlakozva csak HTTPS-t használó oldalakat látogassunk meg, és ne lépjünk be fiókjainkba, ne adjuk meg felhasználó neveinket, jelszavainkat, bankkártyaadatainkat pedig végképp ne fedjük fel.

Jól gondold meg, mit töltesz fel!

Az interneten nincs törlés gomb: attól még, hogy eltávolítod az eredeti bejegyzést, annak számos másolata keringhet továbbra is a világhálón. Éppen ezért nagyon fontos, hogy csak olyan tartalmakat töltsünk fel, melyeket később nem bánunk meg: boldogan mutogatnád a szombat esti bulifotókat anyukádnak, vagy esetleg a leendő főnöködnek? Ha nem, inkább tartsd meg őket magadnak. Amennyiben mindenképp meg szeretnéd osztani a hasonló pillanatokat közeli ismerőseiddel, állítsd privátra a profilodat, így legalább idegenek nem láthatják őket. Azt is tartsuk észben, hogy másokról ne tegyünk fel fotót az engedélyük nélkül, hisz ez is komoly jogi következményeket vonhat maga után.

Tanulj és taníts!

Az internetes zaklatásban a legrosszabb, hogy nem tudhatjuk, pontosan hányan tanúi a történéseknek, főleg, ha nyilvános felületekre kerülnek fel a bántó képek, posztok. A bántalmazás iskola után se szűnik meg, azt pedig sose tudhatjuk biztosra, hogy ki áll a másik oldalon. A cyberbullyingként is ismert jelenségnek leginkább a gyermekek vannak kiszolgáltatva: bár az internet világa már egyre fiatalabb korban szippantja be őket, a legtöbben sajnos keveset tudnak az online tér veszélyeiről, a virtuális cselekedetek súlyáról. Ezért fontos, hogy a környezetünkben élő fiatalokat megtanítsuk az alapszabályokra, és arra, hogy baj esetén hol tudnak segítséget kérni. További információ itt.

Fizess okosan!

Ne add meg a bankkártya adataidat akármilyen weblapon, hiszen a cyberbűnözőknek éppen ezekre fáj leginkább a foga. Mielőtt bármit is kifizetnél, ellenőrizd, hogy rendben vannak-e a webáruház üzemeltetőjének adatai, elérhetőségei, és hogy nem csak egy helyesírási hibáktól hemzsegő átverős oldalról van szó. Győződj meg arról is, hogy az oldal URL címe „https” kezdetű, tehát megfelel a biztonsági előírásoknak. Az elővigyázatosság fontos, de ez nem azt jelenti, hogy félelemből az innovatív fizetési megoldásokat élből el kell utasítanod: ha a pénzügyeinket gyorsan, és a lehető legegyszerűbben szeretnénk intézni, a SimplePay ezekhez az igényekhez alkalmazkodva nyújt biztonságos online fizetési szolgáltatást már közel 7000 webáruházban. Mentett kártyával még kényelmesebbé teheted a folyamatot: még a bankkártyádat se kell előkeresned, pár kattintással fizethetsz is.