Önnek még nincs beállított Simple jelszava. Kérjük adjon meg egyet!
Almenüpontok
Lépj be

5 hazai úti cél őszi-téli kiránduláshoz

Szívesen utazol hideg időben is? Ebben az 5 hazai látnivalóban biztosan nem fogsz csalódni: erdei kirándulások és felfedezésre váró rejtett kincsek, melyek pont az őszi-téli időszakban mutatják meg legkülönlegesebb arcukat.

Tervezd meg utazásodat előre, és vedd hozzá autópálya-matricádat kényelmesen a mobiloddal, a Simple alkalmazás segítségével. 

1. A mi Velencénk – lebegő falu a Bokodi-tavon

Az oroszlányi hőerőmű hűtőtavaként funkcionáló Bokodi-tó hőmérséklete pont ideális az állatvilág – elsősorban a halak – számára. Mivel a tó sose fagy be, a horgászok körében igazi paradicsomnak számít. El is lepték a vizet a cölöpökön álló horgászházikók, melyeket hosszú, fapallókból álló stégek kapcsolnak a parthoz. Ez a romantikus látkép pedig egyre több fotós figyelmét keltette fel, a különleges falu híre gyorsan elterjedt, és mára igazi turisztikai látványossággá vált.

2. Vízesések és barlangok nyomában – Lillafüred

Lillafüredről bizonyára mindenkinek a gyönyörű vadregényes környezetben pompázó Palotaszálló jut először az eszébe. A táj azonban akkor is rengeteg látnivalóval kecsegtet, mikor a fák már utolsó leveleiket is lehullatták. Ha a hőmérséklet eléri a fagypontot, igazán különleges természeti jelenségnek lehetünk szemtanúi: megcsodálhatjuk a befagyott Szinva-patak vízesést. Közvetlenül a vízesés mellett található az Európában egyedülálló Anna-mésztufabarlang bejárata is, melyben ősszel és télen is vezetett túrákon vehetnek részt a kirándulni vágyók.  

3. A legszebb havas panoráma – Libegőzés az Eplényben

Eplény az ország legnagyobb síközpontján kívül rengeteg kirándulóhelyet rejt: az Álmos-hegy havas erdeiben sétálva igazi téli csodavilágba csöppenhetünk. Ha mindez nem lenne elég, az élményt azzal is megspékelhetjük, hogy libegőzve a madarak szemszögéből is megszemléljük a tájat: gyönyörű hófedte hegyoldalak és egymásba karoló fehér faágak festői látványa tárul így elénk. A négyszemélyes libegőkre akár az egész család is felférhet, de kétszemélyes romantikázásra is van lehetőség, sőt akár háziállataink is velünk tarthatnak.

4. Ember és természet közös munkája – Megyer-hegyi tengerszem

A kirándulni vágyók számára tökéletes program lehet a Sárospatak közelében található Megyer-hegyi tengerszem meglátogatása. A hegy hatalmas szikláinak pereméről lenyűgöző kilátás nyílik a vízzel teli „kráterre”. A tó az egykori Megyer-hegyi malomkőbánya elhagyatott gödrében összegyűlt csapadékvízből alakult ki. A víztükör fölé körülbelül 70 méterrel magasodó sziklafalak igazán különleges látványt nyújtanak, főleg ősszel, amikor a tó vize a sárguló faleveleket is visszatükrözi.

5. Mert a Balaton télen is gyönyörű – tihanyi kirándulás

Mivel ilyenkor a pancsolás sajnos kiesik a lehetőségek közül, végre teljes figyelmünket a környék látnivalóira fordíthatjuk. Az apátságon kívül megannyi felfedezni valóval várja látogatóit a Tihanyi-félsziget. Például kirándulásra indulhatunk a híres barátlakások felderítésére. A barátlakások, vagy más néven remetebarlangok épületegyüttesét sziklábba vájt üregek alkotják, melyeket középkori szerzetesek készítettek. A remetetelepet már csak az odavezető túraútvonal miatt is érdemes meglátogatni – ahogy egyre feljebb haladunk, szép lassan kitárulkozik előttünk a csodás balatoni panoráma.